Blog Listesine Dön

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nedir ve Nasıl Önlenir?

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nedir ve Nasıl Önlenir?

Temizlik işlerinde en çok kullanılan ürünlerden biri de şüphesiz çamaşır suyudur. Ağartıcı, güçlü bileşimi sayesinde yüzey temizliğinde etkili sonuçlar verir. İster evde ister dışarıda olsun çamaşır suyu sayesinde temizlik ve hijyen kaliteyi artırır. Ancak bu güçlü beyazlatıcının bazı sağlık riskleri vardır. Çamaşır suyunu koklamak ve hatta içmek ne yazık ki ülkemizde çamaşır suyu zehirlenmeleri nedir sorusunun başlıca nedenlerini oluşturur.

Çamaşır suyuna maruz kalmak da zehirlenme belirtilerine neden olur. Çamaşır suyuyla ilgili bazı yorumlar, bu ürünlere ilgiyi artırsa da zehirlenme riskini de artırır. Pandeminin zirve yaptığı dönemlerde, acil servislerde çamaşır suyu zehirlenmesi iddiaları da maalesef artmıştır.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nedir?

Kısaca çamaşır suyu zehirlenmesi, vücudun çamaşır suyu içmeye, koklamaya veya dokunmaya verdiği tepkidir. Çamaşır ve yüzey temizliğinde kullanılan çamaşır suyunun içeriği, 2% ila 10% oranında sodyum çözeltisi içerir. Piyasada farklı markaların ağartma maddelerinde farklı sodyum çözeltileri bulunabilir. Sodyum hipoklorit ve sodyum perborat monohidratın bu çözeltilerde daha yaygın olduğu söylenebilir. Ayrıca ağartma maddeleri sodyum perborat tetrahidrat ve sodyum perkarbonat çözeltileri de içerir.

Ağartma maddelerinde sodyum çözeltilerinin yanı sıra hidrojen peroksit veya kalsiyum hipoklorit gibi çeşitli bileşiklerle karşılaşmaktayız. Bu solüsyonların her biri, çamaşırları beyazlatmak veya yüzeydeki zararlı mikroorganizmaları yok etmek için farklı özelliklere sahiptir. Çamaşırları ağartmak için kullanılan ağartıcı maddeler, ağartma etkisi yüksek sodyum çözeltileri içerir. Yüzeyleri temizlemek için kullanılan çamaşır suyu, zararlı mikroorganizmalara karşı etkili olan sodyum bileşikleri içerir. Tüm sodyum bileşiklerinin metabolizmaya zararlı etkisi vardır.

Sodyum solüsyonu içeren tüm ağartıcılar cilt problemlerinin yanı sıra birçok solunum ve mide-bağırsak problemine neden olur. Muhtemelen en kritik çamaşır suyu zehirlenmesi türleri, sodyum hipoklorit ve sodyum perborat monohidrat türleridir. Bu toksinlerin etkileri ile ilgili olarak yaşanan sonuçlar diğerlerinden daha kötüdür. Aslında sodyum hipokloritin bakteriler üzerindeki etkisi ağartıcının bileşimini güçlendirmektedir. Ancak çamaşır suyundan zehirlenme gibi olaylardan kaçınmak için özellikle ev kullanımında seyreltik sodyum hipoklorit solüsyonları tercih edilir.

Ancak hastane ve benzeri sağlık tesislerinde sodyum hipoklorit oranı yüksek çamaşır suyu ön plandadır. Çünkü bu tür ortamlarda temizlik ve hijyen sağlamak zordur. Endüstriyel ortamlara uygun ağartma maddelerinde, farklı oranlarda farklı sodyum çözeltileri kullanılır. Bununla birlikte, çamaşır suyundan zehirlenmeye neden olan riskler de yüksektir. Bu nedenle, endüstriyel ortamlarda ağartıcı kullanmak için bazı özel yönergeler vardır. Çamaşır suyu zararlı mı sorusu, kullanım talimatlarına uyulmadığında hayati tehlike yaratır şeklinde cevaplanır.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nasıl Ortaya Çıkar?

Bu konu üç riskli durum yaşandığında oluşur. Bunlar çamaşır suyunun içilmesi, solunması veya temas edilmesiyle meydana gelir. Ülkemizde kullanımı hakkında çok şey bilinmesine rağmen, içilmesi gibi tehlikeli durumlar yaşanmaktadır. Çamaşır suyu zehirlenmesinin en trajik sonuçları da bu şekilde ortaya çıkar. Çamaşır suyunu içme davranışı maalesef zaman zaman karşımıza çıkan bir durumdur. Çocuklar bilmeden çamaşır suyu içebilirler.

Öte yandan, çamaşır suyu kokusu da çamaşır suyu zehirlenmesinin yaygın bir nedenidir. Bu tür çamaşır suyu zehirlenmesi, temizlik ve hijyen takıntılı kişilerde daha sık görülür. Çamaşır suyu maruziyeti maalesef temizlik yaparken eldiven takmayanlar için büyük bir probleme neden olur. Bu kişiler genellikle cilt yanıklarına karşı dirençlerinin yüksek olduğunu düşünürler. Ancak belli bir süre sonra şikayetler dayanılmaz bir hal alır.

Çamaşır Suyu ve Tuz Ruhu Zehirlenmesi Nedir?

Maalesef ülkemizde en sık görülen zehirlenme türlerinden biri de tuz ruhu ile zehirlenmelerdir. Aslında çamaşır suyu çeşitleri çok güçlü kimyasal bileşikten oluşur. Ancak işyerinde özellikle tuvalet temizliği yapılırken tuz ruhu ve çamaşır suyu karıştırılarak kullanıldığı görülür. Maalesef çamaşır suyu, tuz ruhu ile karıştırıldığında klor gazı oluşur. Bu gaz, solunum yolu zehirlenmelerinin en ölümcüllerinden biridir.

Çamaşır suyu ve tuz ruhu tarafından üretilen klor, toksik bir maddedir. Metabolizma üzerinde birçok zararlı etkisi vardır. Üstelik bu etkiler solunduğu anda ortaya çıkmaya başlar. Klor gazı vücuda girer girmez akciğerler ilk tepkiyi verir. Bu nedenle solunum kaslarını kasarak nefes almayı zorlaştırır. Solunması ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu bakımdan klor gazı da bir kimyasal silahtır. Ve tüm kimyasal silahlarda olduğu gibi bunların kullanımı yasaktır. Bu nedenle tuz ruhunun çamaşır suyuyla karıştırılıp kullanmaması gerekir.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Çamaşır suyu satın alma işlemleri sonrasında yaşanan sağlık sorunları, kullanım şekillerine göre farklı belirtiler gösterir.

  • Ağız yoluyla alındığında ödem, boğaz ağrısı ve yanma hissi oluşur.
  • Daha sonra mide ve karın ağrısı sorunları yaşanır.
  • Mide ağrılarına, kusma ve bulantı sorunları da eklenir.
  • Bazı durumlarda dışkıda kan gibi sorunlar da görülebilir.
  • Solunma durumlarında ilk olarak nefes alma sorunu yaşanır.
  • Nefes alma sorunundan sonra akciğerde yanma belirtileri başlar.
  • Nefes alıp verirken ciğerde hırıltı ve öksürük oluşur.
  • Ses kısıklığı ve dilde ödem gibi belirtiler görülür.
  • Solunan miktara göre göğüs ve sırt bölgelerinde ağrı oluşur.
  • Nefes almada zorlanan hastanın yüzü morarabilir.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesini Önlemek İçin Neler Yapmak Gerekir?

İşinizde çamaşır suyu kullanmanız gerekiyorsa, bu konuda gerekli önlemleri almanız gerekir. En iyi çamaşır suyu markasını kullansanız bile talimatlara uymadığınızda zararlı olabilir. Aslında beyazlatma işlemi ve uygulama süresi doğru yapıldığında fayda sağlamaktadır. Aksi takdirde çamaşır suyu zehirlenmesi riski vardır. Tuz ruhunu çamaşır suyuyla karıştırıp kullanmak, tehlikeli ve risklidir.

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılması gerekenler, işveren ve çalışanların ortak çalışmasını gerektirir. İşinizde güvenlik önlemlerine dikkat ettiğiniz takdirde çamaşır suyunu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Gözlük, maske ve eldiven kullanılmasına özen gösterilirse sorunsuz şekilde kullanılabilir. Çamaşır suyu kullanıldıktan sonra ortamın havalandırılması gerekir.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesiyle Karşılaştığımızda Neler Yapmalıyız?

Çamaşır suyu zehirlenmesi durumlarında öncelikle acil olarak yapılması gerekenler:

  • Kişiler çamaşır suyuna maruz kaldığı ortamdan acil olarak uzaklaştırılmalıdır.
  • Çamaşır suyu uçucu ve kokulu bir madde olduğu için havaya hızlı olarak karışır.
  • Çamaşır suyu solunmaması ve rahat nefes alabilmesi için hasta açık havaya çıkarılmalıdır.
  • Kıyafetlere bulaşma durumunda hızla değiştirilmesi, etkileri azaltır.
  • Ağız yoluyla alınma durumunda hasta kusturulmamalıdır.
  • Çok fazla su içilmesi kusmaya neden olabilir.
  • Kusma refleksi sırasında çamaşır suyunun akciğere sıçrama riski oluşur.
  • Temas halinde cildin bol suyla yıkanması gerekir.
  • Acil ilk yardım müdahaleleri sonrası hastanın sağlık kurumuna götürülmesi gerekir.

En ekonomik çamaşır suyu fiyatları Bizsizeyeteriz sitesinde yer alır. Sitede bulunan ev dışı ürün grupları kurumsal firmalara kolaylık sağlar. 4000’den fazla ürün çeşidi olan sitede, hızlı ve güvenli alışveriş yapılır. Uluslararası ve ulusal marka çeşitliliği tek noktadan tedarik edilir. Çözüm odaklı deneyimli ekipler ihtiyaçları hızlı olarak karşılar. 100% ürün iade garantisiyle satış imkânı sunulur.

Sıkça Sorulan Sorular

Çamaşır suyu içeriği hangi kimyasal maddelerden oluşur?

Çamaşır suyu içeriği sodyum çözeltilerinden oluşur.

 

Çamaşır suyu sağlığa zararlı mıdır?

Gerekli önlemler alınmadan kullanıldığında sağlığa zararlı etkileri olan bir üründür.

 

Çamaşır suyu önlemleri nelerdir?

Gözlük, eldiven ve maske gibi önlemler alınarak kullanılması gerekir.